Femeile sofer de camioane – fata nestiuta a acestei meserii

Femeile sofer de camioane – fata nestiuta a acestei meserii

Se crede ca meseria de sofer de tir o imbratiseaza doar barbatii, insa istoria recenta ne demonstreaza contrariul. Conform National Transportation Institue, din America, circa 7% dintre conducatorii de camioane sunt femei (in anul 2017) si se crede ca numarul lor va creste cu 1 procent in fiecare an. Desi cresterea poate parea insignifianta, eforturile femeilor de a deveni parte a acestei meserii sunt tot mai mari.

Spre exemplu, Ellen Voie, presedintele The Women in Trucking Association chiar a condus un camion in Wisconsin, cu scopul de a le educa pe femei cu privire la nuantele de a deveni sofer de camion. Aceasta sustine ca “ele pot face aceeasi suma de bani cu un barbat pentru ca volanul nu stie daca este manevrat de o femeie sau de un barbat, asa ca nu conteaza varsta, etnia sau rasa, cata vreme expunem faptul ca este necesar un numar tot mai mare de soferi de camion, iar femeile pot face aceasta meserie cu brio”.

Aceasta si-a continuat discutia cu argumentul ca “femeile pot deveni sofer de camion, doar ca nu realizeaza aceasta posibilitate. Ele nu stiu ca industria, tehnologia si echipamentele s-au schimbat si ca este foarte usor sa manevrezi un camion de cateva tone, cu aceeasi usurinta cu care conduci o masina de mici dimensiuni”.

 

Fata necunoscuta a Americii – soferitele de camion

Sa conduci un camion presupune sa ai un caracter puternic, o inima tare si sa stii sa eviti accidentele. Barbat sau femeie, sa fii sofer de camion este o meserie dificila in America, mai ales ca peste 800 de persoane care fac aceasta meserie mor anual.

Pentru un reportaj, Diane Sawyer de la ABC si-a petrecut timp indelungat cu femeile sofer de camion, carora le-a ascultat povestile. Astfel, la finalul reportajului, aceasta subliniaza provocarile acestei munci, incluzand siguranta si eforturile de a-si indeplini scopurile propuse, respectiv transportul in siguranta al marfurilor si la timp.

 

Andrea Prohl, Owner si sofer de camion al Grimes Trucking Company, cea mai cunoscuta in America

Andrea Prohl este soferita de camion de mai bine de 20 de ani. La fel ca multi alti soferi de camion, in familia sa au fost persoane cu aceasta meserie, deci nu este deloc straina de sentimente si de experientele apropiatilor.

Aceasta a crescut cu interesul de a deveni sofer de camion cand, singura si cu copii adolescenti, a intalnit un sofer de camion caruia i-a devenit partener in calatorie. Acesta a invatat-o despre ce presupune a fi sofer de camion si a continuat sa ii ofere sfaturi chiar si dupa ce a terminat scoala de soferi in 1999.

Sa fii sofer de camion femeie nu inseamna o meserie fara provocari. Prima sa cursa, spre Elizabeth, New Jersey, s-a dovedit o aventura mai mare decat s-a gandit. S-a ratacit si a ajuns intr-o zona restrictionata din New York City, iar aceasta experienta i-a dat cea mai pretioasa lectie.

Apoi a invatat sa se adapteze vietii de sofer de camion, iar astazi, ca administrator si sofer pentru Grimes Trucking Company, Prohl face curse regionale in Florida si Georgia si imparte camionul cu sotul ei. Ea conduse de luni pana joi, iar sotul ei restul saptamanii.

 

Cum arata o zi din viata unei soferite de camion?

Se trezeste dis-de-dimineata si incarca pentru destinatii precum Tampa sau Orlando sau tone de bere catre Georgia. Apoi pleaca catre destinatiile stabilite. Intrebata care sunt provocarile vietii de sofer de camion, intr-o lume dominata de barbati, Prohl spune ca a invatat sa se adapteze si ca nu ia in seama rautatile. Si are si un sfat: fiti vigilente si invatati sa faceti reparatii singure, pentru ca barbatii nu va vor ajuta.

 

Scrie un comentariu